Ako predchádzať úrazom detí
Deti si úraz najčastejšie spôsobia pádom, najohrozenejšou skupinou sú trinásť až pätnásťroční.
Počas prázdnin sa riziko úrazov zvyšuje, prinášame tipy, ako im možno predchádzať. súbor na stiahnutie: detske úrazy 2019 - prevencia
Školský program
Od 1. augusta 2017 sa dva súčasné programy - školský program pre ovocie a zeleninu a školský program pre mlieko spojili do jedného právneho rámca – „Školského programu“.
Všeobecným cieľom je zvýšiť konzumáciu ovocia a zeleniny u detí, vplývať na zmenu ich stravovacích návykov a predchádzať chorobám z nadhmotnosti a obezity. Ďalej školský mliečny program vyzýva deti, aby konzumovali mliečne výrobky a prijímali vyváženú stravu.
Tento program zároveň zohráva vzdelávaciu úlohu podporovaním rozvoja správnych stravovacích a výživových návykov, ktoré vydržia po celý život.
RÚVZ so sídlom vo Zvolene na základe Stratégie SR pre realizáciu Školského programu zabezpečoval v školskom roku 2017/2018 v spolupráci s vybraným školami a rodičmi žiakov vstupný monitoring na zvyšovanie zdravotného a nutričného uvedomenia detí a rodičov základných škôl. Zber údajov a vyhodnocovanie bolo vykonávané prostredníctvom poradní verejného zdravia Regionálnych úradov verejného zdravotníctva SR.
Priebežne sa prostredníctvom pracovníkov poradne zdravia zabezpečovali edukačné aktivity na témy vyplývajúcu z cieľov programu. Najmä na zvýšenie konzumácie ovocia, zeleniny, mlieka a mliečnych výrobkov, vplývanie na zmenu stravovacích návykov a predchádzanie chronickým neprenosným ochoreniam u detí.
Školský program bude naďalej pokračovať do školského roku 2022/2023 v zmysle Metodického edukačného pokynu ÚVZ SR.
Školy môžu naďalej s poradňami zdravia spolupracovať pri tvorbe výchovných programov, kampaní a rozširovaní informácií o programe na lokálnej a regionálnej úrovni.
Výročné správy
Hygiena detí a mládeže
Výročné správy
Podpora zdravia
Rôzne informácie z odd. HDM